30 November 2010

The Asian Sports Games


Met vriendin Godelieve vlieg ik naar Guang Zhou/Canton, een stad vlakbij Hongkong met ruim tien miljoen inwoners waar we opnamen willen maken voor haar project (zie website). Guang Zhou/Canton werd gesticht in 214BC.  De eerste Europeanen waren de Portugezen die er in 1514 landden,  gevolgd door de Hollanders een eeuw later.  De Hollanders stichtten er een VOC handelspost in 1729.

In deze stad zijn de Asian Games georganiseerd, heel belanrijk voor sportbetrekkingen met de omliggende landen. Alom zijn parken met bloeiende bomen en bloemvelden in de vorm van de sporten die we kunnen zien: hardrennen, paardrijden, speerwerpen etcetera. Langs glooiende driebaans viaducten rijden we naar ons hotel door een woud van wolkenkrabbers, getooid met architectonische lichtkronen . Het is warm herfstweer en in dunne kleren kiezen we een overvol restaurant waar we kip (met de kop) en vissenhuid eten.

De Asian Games met KuweitIran, Uzbekistan, Maleisie, Egypte, Irak, Taiwan, China Honkong, Indonesie en Korea  is het tweede grootste evenement na de Olympische spelen en is uitstekend georganiseerd. In een van de enorme grote stadions kijk ik de hele middag naar karate. 
Witgekleedde felle vrouwtjes slaken hoge krijsende kreten en ze lijken te dansen op een hete plaat voordat ze elkaar omverklappen met nog een trap na. Meisje Korea slaat meisje Uzbekistan (plat dof gezicht, onaangedaan) een blauw oog. Iraanse lange slungel dankt Allah huilend op zijn knieen voor zijn overwinning op Kuweit(kort, pezig). 
Bij de prijsuitreiking krijgt iedereen een hand van de burgemeester en poppemeisjes in groengele nylon avondjurkjes delen de kussentjes met gouden plakken erop rond. De muziek zwelt aan, het publiek snottert, de sporters, zichtbaar op grote schermen, niet. Ontroerd verlaten we allemaal het stadion. Buiten is er nérgens een tentje met ijs, worst of chocola. Wel kunnen we een vlag en water kopen. Iedereen is graatmager en tof, zij het identiek, gekleed. 
In de nachttrein met vierpersoonscouchette eet de mannelijke kaalhoofdige slaapgenoot rauwe eendepoten en lacht zich slap over ons, twee westerlingen met krulhaar.  
" No speek Englisch, Solly " .


Saskia      


met Godelieve en Wenying in Guang Zhou

Hoofdstadion Asian Games

Binnenin het stadion

Iran tegen Kuweit, karate

De stad

Speerwerpen






No comments:

Post a Comment