9 November 2010

De Bronsgieterij


 Ik heb van een Chinees meisje een portretje (25 cm.) gemaakt om in brons te laten gieten, het malletje is al klaar. Een zondags tochtje van drie uur met de auto zal me naar een bevriende bronsgieterij in de buurt brengen.
We vertrekken om 5 uur in de ochtend, dan hebben we mooi de tijd bij de gieterij. Er hangt een matras van mist om de auto als we rijden. 
Af en toe stopt de chauffeur om aan voetgangers de weg te vragen (???). 
Als de zon opkomt zien we de omgeving; lege grauwe nieuwe en toch halfverlaten  lintbebouwing. Rijkerwordende jonge Chinezen willen allemaal een huis bouwen. Ze bouwen een woning voor hun ouders die er vervolgens niet in willen wonen, met dit tot gevolg. 
Soms loopt er een karbou langs de grote snelweg. Grote vrachtwagens passeren nét nét nét op het juiste moment elkaar of een brommerkar met hoog opgetast hooi waaronder de chauffeur nergens meer te zien is. 

Om twaalf uur, (zeven uur later) komen we gaar aan. 
Ik had gevraagd of de gieterij een emmertje water klaar wilde zetten waar mijn mal nat in kon worden en een pannetje was, dan kon ik alvast een wasmodelletje maken en zelf bij werken. Dit kan ik dan achterlaten om te laten gieten. "De gieter vindt het vast prettig dat ik al een beetje vooruit denk", dacht ik. 

Een uniform met pet opent het hek en een kwartier rijden later zit ik voor het mahoniehouten bureau in het kantoor van de directeur. 
"Hoeveel stuks wil ik hebben, drie- of vierhonderd?". We komen er niet uit met de prijs, en doen dus geen zaken maar wel we blijven vrienden. 
Ik mag de zes gouden showrooms bekijken en daarna de gieterij. De schaal is minstens honderd maal groter dan wat ik van gieterijen gewend ben. Alle gigantische beelden op het uitgestrekte grasveld zijn van polyester. 
Het is zondag dus is het bedrijf gewoon in volle gang.
Om één uur stappen we snel weer in  want het is nog een eindje rijden. Als we om zeven uur lámgeslagen, vol nootjes en bananen, terug in Sanbao (stikdonker) komen, blijkt er een locale bronsgieterij hier vlakbij in Zingdezhen te zijn.  
Toch ga ik binnenkort eens zaken doen met de bronsdirecteur. Dat weet ik zeker.
Website gieterij: www.jx-yf.com

Saskia


De stad Nanchang, Jiangxi.

Eén van de gouden showrooms.

Het beeldenpark bij de entree, allemaal van polyester.

Een Lotusbloem (30 m.hoog) wordt "afgevormd".

Mao wordt niet alleen in keramiek opnieuw gemaakt

Werkers bij de arm van een boeddha, zandgieting.

Een greep uit de grote beelden die nog gegoten gaan worden.

Vrouwen werken aan de wasmodellen

Vergroten van klein ontwerp

Lege nieuwbouw, vanuit de bus.2 comments:

 1. Nou, wat een avonturen weer ! We blijven ons verbazen,en lachen ons suf, terwijl jij erin slaagt te klinken of het allemaal doodgewoon is. We zien steeds met spanning uit naar de volgende episode. Hopelijk is de sfeer met de mede-cursisten nog OK ? Geen schisma ? Succes en liefs uit Merles.

  ReplyDelete
 2. kunt u een tien meter hoge lotusbloem voor mij meenemen ? mogelijk is ie nog te maken?
  Ik wil er graag een op het balkon plaatsen
  Ik wil m graag meteen uitpakken
  dus niet met rare bubbelverpakking verzenden graag

  Met yoghurt erop en deftsblauw is ook leuk.:)

  ReplyDelete