22 October 2014

Xiamen, tropische stad aan zee met 3.2 miljoen inwoners.

Op het strand van Xiamen (Taiwan kan je zien liggen) maakt kunstenaar Stefanie Rhode een kunstproject. Drieduizend zandhuisjes,
door vrijwilligers neergezet zullen vanavond door de golfslag weggevaagd worden. Even verderop dwarrelen roze, blauwe en zachtgele bruidsparen klaar voor Dé Foto: bruidegom tilt bruidje op uit de golven van de zee. Honderden foto's worden gemaakt. Het huisjesproject van Stefanie is voor de chinese vrijwilligers een dagje uit. Ze krijgen een T-shirt, pet en eten, als ze maar zandhuisjes maken. Aan het einde van de dag neemt de vloed de eerste huisjes weg en het thema van het project, "Vergankelijkheid", wordt duidelijk. Pàl daarnaast balanceren de bruiden op één been voor de fotograaf.
East meets west, maar toch niet.

Rond 1910, op een eiland langs de kust van Xiamen, kwamen Italianen wonen. Ze brachten, naast een italiaanse bouwstijl, ook diverse piano's mee. Die piano's bleven en zo ontstond er op het "Piano-eiland" een levendige muziekcultuur die wereldberoemde talenten als Lang Lāng voortbracht.

In dé schildersstraat Yue Yang schilderen acht duizend collegae in kleine studiootjes beroemde schilderijen na, dag in, dag uit.
Achtergronden voor olieverfschilderijen van alle grote schilders op aard hangen per dozijnen te drogen aan de waslijn. Het Mauritshuis kan wel inpakken. De prijs is per vierkante meter en voorraad is er genoeg. De nog natte schildersdoeken liggen als pannekoeken opgestapeld onder de tafels. 
Er is geen bezoeker op straat. De grootprinter waar je een schilderij op doek kunt printen, draait desondanks op volle toeren. Het doek dat van de printer komt glanst. Da's niet mooi. Overschilderen door een echte kunstenaar is de oplossing. 

Dan heb je een echt schilderij, vers uit het Rijksmuseum. 





1 comment:

  1. lijkt me spannend een echte pfaeltzer na te laten schilderen, maar dan wel 200%

    ReplyDelete