12 November 2012

Dragon Tiger Mountains

De rivier stroomt snel door de DragonTigerMountains, drie uur rijden van Jingdezhen. De hoge bolvormige rotsen geven de warmte van de hele dag zonneschijn af. Op lange bamboe boten glijden we met honderd andere Chinese toeristen (rode petjes op, zwemvesten aan tegen de verdrinkingsdood) de rivier af, voortgeduwd door tanige mannen die de bamboe duwstokken hanteren alsof we in VenetiĆ« zijn. Chinezen zijn vaak toerist in eigen land. De Chinese toeristen fotograferen ons van dichtbij, van achteren, boven en onder. Ze  lachen en wijzen naar ons. Wie is hier nu de aap?
Hoge rotsen, als steenoppers. In de spleten, hoog en onbereikbaar in de gladde rotswand, staan, net zichtbaar, eeuwenoude houten doodskisten
Lange tijd hoor je alleen het geluid van de bamboe duwstok over de keien in de rivierbodem. Warmte en kou wisselen elkaar snel af. We meren aan bij een nieuw opgebouwd Boeddhistisch klooster. Immers, alle kloosters en tempels zijn verwoest door de Culturele Revolutie. Gelukkig duurde deze maar tien jaar, zo is de kennis niet verloren is gegaan hoe je die oude gebouwen weer op moet bouwen. Op een betonnen frame staat het nieuwe houten klooster fris in de verf en wordt opnieuw  bewoond door monniken. Overal op de muren staan Jin en Yang tekens, met aanwijzingen welke weg te volgen in een sober leven. Ook is er een gebouw waarin een donker doolhof, je ziet echt niks en kan hopeloos verdwalen.
Les: vertrouw op je zelf.  Dan kom je er wel uit.
In de bus terug draait een film over te stijve, te dikke Chinese kinderen die alleen maar achter hun computer zitten en snoep eten. De boodschap met opgewonden stem is duidelijk : ga naar buiten en leef sober.
Er is een nieuwe Chinese  golf voelbaar: vol heimwee naar vroeger, naar eenvoud.Let op de televisie met een soapserie!
Het was verboden om dit te fotograferen

No comments:

Post a Comment