7 October 2012

De eerste indruk


Op de luchthaven besnuffelt een hond alle koffers.

Het is wel rustig dat je de mensen niet kan verstaan en omgekeerd, je gebruikt je zintuigen beter als de taal wegvalt.  De route naar Shanghai- centrum is door een bos van hoge flatgebouwen. De bovenkant van elke flat eindigt anders (uitdaging voor de architect), zo kan  de "chi" er vrijelijk doorheen waaien. Daarom zit er af en toe een gat in de beĆ«indiging van een gebouw. "Feng shue", de leer over inrichting van ruimte wordt overal toegepast.

De promenade langs de rivier die Shanghai doorklieft geeft 'savonds  prachtig zicht op de torenhoge veelkleurige gebouwen. Vijfentwintig jaar geleden stonden hier slechts wat hutjes en nu is het een knipperende kinderdroom waar drommen mensen naar kijken.Het leven is kariger geworden in de afgelopen twee jaar en de luchtvervuiling is zichtbaar door de grauwe hemel of is mijn herinnering vervuild?

1 comment:

  1. Hoi Saskia,

    Wat leuk om je eerste indrukken te lezen! En dat gezien vanuit een groot sociaal isolement. Ongetwijfeld weet jij dat te doorbreken door de Chinezen te prikkelen tot reacties met jouw kunst. We volgen je met veel interesse. Hartelijke groeten Lex en Charlotte

    ReplyDelete