4 December 2010

Eten


Wat eten we nog meer? 

Gebakken thee. 
Hardgeslagen eiwit drijvend in de soep. Vreemde langwerpige stukken luchtpijp, onderverdeeld in kamers. Maar het zijn gekookte bamboerepen.  
Stukjes rubber ter grootte van een stevige vingerkoot? Jonge pastinakenscheutjes. 
Zeewier, rubberachtig zwart, ligt drillerig tussen de gekookte peterselie. 
Aubergines in folie, sissend, want net van het vuur, worden geserveerd in een gloeiend hete donkere aarden pot. De rijst komt in een houten trog op tafel naast een hete soep van sterke likeur. Erg goed als je met dubbele gewatteerde jekkers aan rond de tafel zit, terwijl de deuren en ramen tegen elkaar open staan om de boel eens flink door te laten waaien. 
Ik draag oor-, been- en armwarmers, wanten en een gevoerde maillot onder matrasbroek. Toch is nog ijskoud. Zo gaat die likeursoep er wel in. 
De huizen zijn niet geisoleerd. 

Een kip wordt voor mijn ogen geslacht en met kop en poten in de pan gegooid. Een lekkernij is ook Eendensnavel met de kop eraan.  

Ook nog gegeten: grote pan afwaswater op een electrische plaat waarin je gewassen andijviestruik gooit, ballen met vlees en nog meer zooi. Na een minuut vis je dat eruit en slurp je het op. Een boer erna geeft aan dat je het eten waardeert. Echt lekker en vooral GEZELLIG eten. 
Klap op de vuurpijl is om een levende aap het schedeldak te lichten en de hersenen eruit lepelen terwijl het dier je hongerig aanblikt. Dit is een recept uit het zuiden van China. Ik heb het voorrecht nog niet gehad om een vorkje mee te mogen prikken.  

Op de markt liggen handgrote padden (levend) in emmers te wachten op de pan. Levende vis wordt doorgesneden met kloppend hart en opgeblazen longen. Allemaal erg maar vast ook lekker. En je gelooft het niet: vissenvellen, specialiteit van Guang Zhou. Tikje smerig qua smaak én uiterlijk,  maar ik deed niet kinderachtig en at het gewoon. Niemand wilde meer toen ik zei dat het slangenvellen waren.

Het smaakpalet varieert van zoetzuur naar bitter. Zout en peper worden niet toegevoegd, wel pepertjes. Veel olie in de wok, en veel stoom. De techniek van het snijden, drogen en vetarm houden is verfijnd. 
Met stokjes eet je allemaal uit dezelfde schaal. Met stokjes werk je het je mond in, doorsnijden mag niet. We zijn een Aziatische variant op de Aardappeleters.

Saskia

Drie grote kisten met beelden staan klaar voor transport naar Nederland. Mijn reis is ten einde. Het was een fantastische tijd.

paddenstoelen met kousenband

levende padden in een net

vreemde knollen, aan elkaar gegroeid

Haas

eend en gans op de markt

longen van de vis

op de markt










No comments:

Post a Comment