20 December 2010

Een Nederlandse Chinees

Tijdens de avondmaaltijd schuift een Nederlands-Chinese kunstenaar "Zhuang Hong Yi" aan.
Zhong woont in Den Haag, hij heeft een werkplaats op de Van Leijenberghlaan in Amsterdam en één op de Chinese Van Leijenberghlaan te Beijng.
Als Zhuang twintig jaar geleden (het kunstklimaat in China geeft geen mogelijkheid voor individuele ontwikkeling) voor een jaar aan de Minerva-Academie te Groningen als enige Chinees studeert, wast hij af bij de kroeg om de hoek voor zijn onderhoud. .
Voor de tweede leerjaar aan de Academie wordt Zhuang afgewezen maar de directeur geeft Zhuang een solo-expositie en vanaf dat moment gaat de bal rollen.
Zhuang heeft een Gronings vriendin en denkt over trouwen. Echter, grote schok: ze maakt het uit en blijkt zwanger van een ander. Dan staat het besluit van Zhuang vast: geen avonturen meer op dat gebied en hij trouwt de dochter van zijn leraar in China.
Ik vraag Zhuang of hij last heeft van de huidige financieele crisis. Absoluut niet, zegt hij, want het is het Jaar van de Tijger. Op een morgen werd hij wakker met zijn haar recht over eind. Uitleg hoeft niet meer: de kunstenaar Zhuang is De Tijger.
Zhuang exposeert overal in de beste galeries; Galerie Schrijver in Keulen, Mevrouw Schoots te Eindhoven, Seasons te Den Haag.
Galeries geven zijn naam onderling door en er is haast bij want Zhuang is immers al achtenveertig. Hij moet productie kunnen garanderen. Na zijn vijftigste levensjaar gaat het vast rap bergafwaarts met de aantallen werk en als zakelijk galerist moet je op voorraad kunnen rekenen.
Daarom is Zhuang nu eventjes terug in China. In China kan je voorraad maken.
Waar je in Nederland zelf staat te sjouwen en te beulen omdat er niémand is om je te helpen, staat iedereen in China voor je klaar. Alles werkt er als een geoliede machine.

Zhuang spreekt geen Nederlands. In China voelt hij zich licht onwennig.
Waar ze in Nederland en België springen om zijn werk is men terughoudend in Beijng. Zijn werk is té individueel en teveel "Chi".
Zijn Chinese vrouw en kinderen zijn in beide culturen thuis. Ze gaan straks skiëen in Oostenrijk.
Zhong zal mijn werk voorstellen aan enkele galeries in het Westen en ik mag altijd in zijn huis logeren in de Van Leijenberghlaan te Beijng.
Misschien eerst maar eens langs op de Van Leijenberghlaan in Amsterdam.

No comments:

Post a Comment