30 August 2013

Abu Dhabi, de Arabische Emiraten

Het vliegtuig naar Shanghai stopt 11 uur in Abu Dhabi, de Arabische Emiraten. Veertig jaar geleden was het hier een zandbak. Nu verrijst elke dag een architectonisch hoogstandje in de vorm van een vijftig verdiepingen hoge, getordeerde wolkenkrabber.
Hier is er nauwelijks verschil tussen de virtuele wereld en de werkelijkheid. Het nieuwe Guggenheim Museum staat met foto's op het internet klaar om de bezoekers te ontvangen.  Maar nee, dit is pas in 2017 klaar! Eerst komt het Louvre nog,  hoewel dit ook al open zou moeten zijn volgens de site.

Buiten is het veertig graden. Groene olijfbomen verschroeien niet dankzij irrigatie.

Geld vermag alles!
In 1958 werd hier olie ontdekt. Vanaf dat moment werd alles mogelijk.  Maar geld zonder smaak is lastig. Dus zijn architecten van faam uitgenodigd. Werklui uit India, Bangladesh en Egypte verdienen ietsje meer dan een hongerloon.

Ik zit in een van de duurste hotels om de hitte te ontlopen. Alles is hier bedekt met bladgoud. Mannen in witte jurken met een baard, geschoren tot in de kleinste perfectie, lopen zelfverzekerd rond. Zwart gesluierde vrouwen dragen  zelfs over hun ogen een sluier. In de damestoilet komt er een prachtig gesoigneerd meisje onderuit.No comments:

Post a Comment