1 May 2015

Blog nijntje art parade, 1 mei 2015

Vandaag is de nijntje art parade van start gaan, een eerbetoon aan zestig jaar nijntje.
Zestig levensgrote nijntje beelden zijn gedecoreerd
door modeontwerpers, illustratoren, grafici, architecten, poppenanimators, schilders. In Amsterdam staan vanaf vandaag op en rondom het Museumplein dertig beschilderde nijntjes. De overige dertig beelden zijn te zien in Den Haag, Utrecht, Schiphol, Japan én... in de beeldentuin van Château St. Gerlach in Zuid-Limburg: daar staat mijn ‘spinijntje’. 

Twee maanden lang werd elke dag een exemplaar onthuld. Op 1 mei komen we bijeen om met het beeld van Marte Röling de reeks af te sluiten. Ik praat op de dag van de opening met de transporteurs uit Oekraïne en met de mensen uit Taiwan die kleine replica's in China hebben laten maken als aandenken voor de kunstenaars. Mijn replica's zijn allemaal met de hand beschilderd, het was onmogelijk om daar een sjabloon van te maken. Spinoza en nijntje samengebracht, nog nooit eerder vertoond!

Er zijn nog meer wonderbaarlijke nijntjes gemaakt, met gebreidje jurkjes, oorbellen, als badeend, van hout of veranderd in een spookje. Elke denkbare associatie met het kinderboekenfiguur van Dick Bruna is te vinden in de serie. In oktober worden de nijntjes geveild in het Rijksmuseum. De opbrengst van de veiling gaat naar UNICEF. 


Voor meer informatie over de nijntje art parade, zie nijntjeartparade.nl 



No comments:

Post a Comment